Terug
Het milde bretonse klimaat

Bretagne heeft een zeer mild zeeklimaat. Het zachte klimaat is te danken aan de warme Golfstroom die Bretagne omgeeft. De temperatuur in Bretagne verschilt niet zoveel met Nederland, gemiddeld is het aan de Bretonse kusten iets warmer. De zomers zijn aangenaam met een gemiddelde temperatuur van ongeveer 20°C. Aan de Côte de Granit Rose is het klimaat bijna subtropisch door de sterke invloed van de warme Golfstroom.

De maanden mei, juni en september zijn het zonnigst. Het vriest zelden in Bretagne, aan de noordkust nog geen 15 dagen per jaar. ’s Winters liggen de temperaturen gemiddeld tussen de 6 en 8°C, maar door warme, vochtige lucht uit de tropen lopen de temperaturen in januari nog wel eens op tot 12°C. Zware stormen komen vooral ’s winters voor. De zomer in Bretagne begint rond half juni en zet zich door tot half oktober.

Dat het in Bretagne ‘altijd’ regent is een fabeltje. Het regent er wel zeer regelmatig, maar nooit erg veel want meestal motregent het. Tekenend is dat de hoeveelheid neerslag in steden als Brest en Rennes bijna gelijk is aan het zuidelijke Toulouse. De meeste regen valt in het binnenland, vooral in de maanden april en oktober. In de hoogste gedeelten van Bretagne valt tot 1200 mm regen over een gemiddelde van 200 dagen per jaar. De plateaus van West-Bretagne krijgen daarentegen maar 800 mm regen per jaar.